Autentificare   |   Cumparaturi   |   Contact    
 

IACOV SI ESAU PATRIARHI AI VECHIULUI TESTAMENT

IACOV SI ESAU PATRIARHI AI VECHIULUI TESTAMENT


50,00 lei

IACOV SI ESAU PATRIARHI AI VECHIULUI TESTAMENT

 

 

 

Numar de pagini: 78

Prezentare Power Point: Nu

Pret: 50 lei

 

 

DESCRIERE:

 

 

EXTRAS DIN LICENTA:

PREFATA

Mesajul ce se desprinde din istoria biblica a patriarhilor Iacov si Esau este pe cat de actual pe atat de demn de urmat. Pildele ilustrate de textul biblic sunt pe cat de frumoase si poetice, pe atat de alese din punct de vedere spiritual, indemnand spre tot ce are mai nobil sufletul omenesc. Pildele si exemplele ce decurg sunt actuale prin insasi prelungirea pana astazi a luptelor dintre palestinieni si evrei/israeliti, prin dereglarea pe care o are astazi terorismul pe care il genereaza in lume.

Urmasii lui Esau sunt ,,doctrinarii pozitiei de forta", esavii tuturor veacurilor care vor sa-si impuna stapanirea prin forta, ,,sa traiasca prin sabie", Esau devenind un simbol al opresorului. Iacov reprezinta ideea dreptatii si pacii, pozitia ratiunii.

Intreaga desfasurare ulterioara a naratiunii biblice va arata ca nicicand ,,sabia lui Esau" nu va izbuti sa sugrume ,,vocea" lui Iacov, nicicand ,,pozitiile de forta" nu vor putea impune ,,modul lor de viata" noroadelor lumii care dau ascultare glasului ratiunii.

Caracterizarea pe care textele biblice o dau acestor doi frati este o elocventa negare a tuturor teoriilor rasiale, constituie un avertisment dat tuturor acelora care ar fi inclinati sa cada in greseala impartirii oamenilor dupa originea lor etnica. ,,Esavii" tuturor veacurilor si-au bazat existenta pe cuvintele ,,vei trai prin sabia ta". Iacov este Binele, iar Esau este Raul.

Simbolistica izvorului Ber- Seva - legamantul pacii - este expresiva. Este vorba despre pacea bazata pe ideea ca pamantul este destul de incapator pentru ca toti oamenii sa-si gaseasca locul si ,,apa datatoare de viata".

Alegoria ,,luptei cu ingerul" (Facere 32, 24) reprezinta simbolica lupta dintre spiritul constructiv, plin de pace si dragoste a lui Iacov si spiritul rau, distructiv, patruns de dorinta de subjugare a lui Esau. Iacov - omul cartii si al muncii - este un exemplu de a munci pentru a-si castiga hrana si de a se dedica muncii creatoare, este pandit de doua primejdii: setea de aur si setea de sange a dusmanilor cartii si muncii. Incrancenarea este grea si lunga.

Pe langa un crez luminos si o inima calda pe care le poseda din tinerete, asprimea vietii i-a dat lui Iacov un brat puternic. Dar Iacov se pregatea de lupta cu teama si parere de rau; teama ca invingerea va echivala cu moartea a lor sai; parerea de rau ca victoria sa va insemna doliu si jale in casa altora. Astfel, ,,lupta cu ingerul" inseamna de fapt, lupta dintre Bine si Rau, si in ultima instanta lupta ce se da in om, lupta cu el insusi.

Imaginea poetica a unei ,,scari cu ingeri intre cer si pamant" (Facere 28, 12), deci existenta unei legaturi intre cer si pamant, releva pe langa personalitatea si conceptia despre lume a lui Iacov, maretia visului lui si revelatia lui Iacov: ,,Dumnezeu se afla aici, in locul acesta si eu nu am stiut". Visul oglindeste o conceptie si un ideal. Este visul de om al omenirii.

Omul - o sinteza dintre lut si spirit, trebuie sa se straduiasca mereu sa urce pe aceasta scara. Iacov face descoperirea si in constiinta sa patrunde convingerea ca Dumnezeu se afla pretutindeni, oriunde se afla omul, Dumnezeu ii este alaturi. Si ce poate sa fie mai tamaduitor pentru sufletul omenesc decat sentimentul ca oriunde s-ar afla, Dumnezeu este cu el.

Cu fiecare gand frumos, cu fiecare sentiment nobil, cu fiecare fapta buna dam viata la ceea ce reprezinta eternitatea din noi, la ceea ce supravietuieste efemerei haine de lut pe care sufletul a imbracat-o pe acest drum care-l strabate de la nastere la mormant. Cel ce savarseste o fapta buna ,,creaza" un inger bun, adica mai ,,urca pe scara". Din povestirea biblica a istoriei celor doi patriarhi se mai poate descoperi formularea autorului liturgic in care se confirma cuvintele: ,,Fiecare om isi are Dumnezeul pe care il merita".

Istorisirea ne dezvaluie faptul ca daca Avraam l-a descoperit pe Dumnezeu pe calea cercetarilor, daca el a fost primul muritor care a avut revelatia divina prin rationamente care l-au dus la concluzia ca nu este cu putinta un univers care sa nu aiba un ziditor, un indrumator, Isaac, tatal lui Iacov si al lui Esau, gaseste credinta cea adevarata prin educatia primita din partea parintelui sau, din copilarie sadindu-i-se in suflet aceasta credinta. Credinta lui Isaac nu mai reprezinta o cucerire a propriului sau spirit, ci o mostenire sufleteasca pe care o pastreaza cu sfintenie.

Prin urmare, o alta pilda a istoriei celor doi patriarhi este importanta covarsitoare pe care o are educatia - de la o varsta cat mai frageda - in insuflarea credintei in sufletul oamenilor, fapt din care reiese de astfel importanta religiei in scoala, si chiar din primii ani de studiu.

In aceasta lucrare am incercat sa surprind viata celor doi patriarhi ai Vechiului Testament, Iacov si Esau, pilda vietii lor, drumurile lor diferite, importanta lor in istoria poporului evreu, etc. In introducere am aratat genealogia patriarhului Iacov, evidentiind mai inainte soarta istorica a casei lui Avraam, in urma fagaduintei data de Dumnezeu semintiei acestuia, ,,legamantul" incheiat cu el.

In capitolul intai am demonstrat faptul ca patriarhul Iacov este parintele legitim al poporului iudaic, prin alegerea sa de catre Dumnezeu ca sa fie parintele lui Israel.

In capitolul al doilea am prezentat doua evenimente importante din viata patriarhului Iacov si anume: visul cu scara de ingeri care facea legatura intre cer si pamant, precum si lupta pe care a dus-o cu ingerul Domnului si din care a iesit invingator.

In capitolul al treilea am aratat viata si destinul patriarhilor Iacov si Esau, toate relatarile biblice in legatura cu acestia doi, intamplarile si rolul lor important in istoria poporului evreu.

In capitolul al patrulea am prezentat visele lui Iacov, enumerand si pe fiii acestuia, care au devenit intemeietorii celor douasprezece semintii ale poporului lui Israel.

In concluzii am prezentat, pe scurt, ideile cele mai importante ale acestei lucrari, invataturile si toate cele ce reies din pilda vietii celor doi patriarhi, Iacov si Esau, care ne vor ajuta sa intelegem mai bine Sfanta Scriptura si modul in care Dumnezeu lucreaza in lume si cu oamenii.

INTRODUCERE

La jumatatea drumului dintre Bagdad si Golful Persic, la circa saisprezece kilometri de cursul actual al Eufratului, acolo unde se inalta astazi un tumul de bitum, denumit de arabi Al-Mukayyar, se afla antica cetate Ur. Cu cei 250.000 sau 500.000 de locuitori ocupati in agricultura, mestesuguri si comert, orasul era capitala Imperiului sumerian care, la mijlocul celui de-al treilea mileniu i. Hr., se intindea de la Assur si din Arbelli pana la Golful Persic, iar din Liban pana la Susa. Sapaturile engleze de la Ur, conduse de Sir Leonard Wolley intre 1922 si 1934, au relevat lumii nivelul ridicat de civilizatie si de confort cu care acest oras se putea lauda atunci cand se afla la apogeu. Dar aceasta splendoare nu era sortita duratei. Coborate din muntii ce se inaltau de cealalta parte a Golfului Persic, hoardele elamite au atacat Imperiul sumerian, iar in 1960 i. Hr. Ur cadea distrus si umilit.

O plangere sumeriana despre caderea cetatii Ur, descoperita la Nipur, in 1900, descria ,,prapadul total" savarsit de invadator, zidurile orasului facute una cu pamantul, edificiile sale transformate in cenusa, chiar si portile sale erau pline de trupurile celor ucisi. Au pieirit puternici si slabi, de foamete sau surprinsi de foc in locuintele lor, iar cei care au gasit mijloace de a supravietui s-au risipit, care incotro. Familiile au fost dislocate. Parintii si-au abandonat copiii iar barbatii sotiile lor.

 

 

 

PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)

 

PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.

 

Nu exista nici un comentariu inca.

17 produse asemanatoare:

Cos de cumparaturi

Fara produse

Livrare 0,00 lei

Total 0,00 lei

Plateste    

» Produse noi