Autentificare   |   Cumparaturi   |   Contact    
 

STUDIU ASUPRA PERSONALITATII LA VARSTA A TREIA

STUDIU ASUPRA PERSONALITATII LA VARSTA A TREIA

STUDIU ASUPRA PERSONALITATII LA VARSTA A TREIA


50,00 lei

STUDIU ASUPRA PERSONALITATII LA VARSTA A TREIA

 

 

 

Numar de pagini: 50

Diacritice: Da

Format: Word

Prezentare Power Point: Nu

Pret: 50 lei

 

 

DESCRIERE:

 

 

EXTRAS DIN LUCRARE:

 

Personalitate şi stres la vârsta a treia: rolul unor procese psihice                              mediatoare în adaptarea vârstnicului

 

Literatura de specialitate arată că marea majoritate a modelelor

observabile de adaptare la mediu sunt destul de stabile, constante şi independente de vârstă. Cu toate acestea pe măsura avansării în vârstă, schimbările în starea sănătăţii, schimbările de roluri şi statute sociale, precipită în mod considerabil modificarea în timp a mecanismelor de adaptare ale oamenilor. Putem spune că există atât constanţă cât şi schimbarea personalităţii pe durata ciclului vieţii.(Cox 1993)     

Marjorie Lowenthal (1975) caracterizează, în urma unui experiment efectuat pe reprezentanţii a trei grupe de vârstă diferite, etapele primare ale ciclului de viaţă ca expansive şi cu mari aşteptări de realizări.

Persoanele de vârstă mijlocie şi persoanele vârstnice, apar prin contrast, ca mult mai autolimitate şi aparent mai preocupate de minimalizarea frustraţiilor, prin a face faţă problemelor vieţii, decât prin a-şi fixa obiective prea înalte.

Studiile care au încercat să determine schimbări precise ale personalităţii care apar la oamenii în vârstă au fost oarecum neconcludente (Cox): unele rezultate obţinute indică o schimbare considerabilă a personalităţii, în anii târzii ai vieţii, altele nu au găsit însă schimbări semnificative.                  

 

                                                                     

Riley, Foner şi asociaţii (1968) au analizat mai multe studii referitoare la schimbarea personalităţii la persoane mai în vârstă şi au ajuns la concluzia că aceştia sunt mai rigizi, adaptându-se mai puţin la nou faţă de tineri. Ca atitudine, vârstnicii au evidenţiat un mare grad de dogmatism, o mai mare intoleranţă faţă de ambiguitate dovedindu-se mai puţin grijulii faţă de presiunea socială exercitată asupra lor pentru a se conforma. Mai mult ei s-au arătat mai pasivi, mai conformişti, şi mai preocupaţi de propriile emoţii şi de propria persoană.

Bernice Neugarten, Robert Havighurst, şi Sheldon Tobin (1968 ) arată că subiecţii bătrâni adoptă mai frecvent un stil pasiv în adaptarea la mediu, comparativ cu stilul de înfruntare evidenţiat la subiecţii tineri.

Una din cele mai importamte contribuţii experimentale la studiul personalităţii adultului şi vârstnicului au avut-o reprezentanţii Şcolii de la Chicago (Neugarten, Maddox şi Thomae) (Muller). Principalele aspecte studiate de aceştia, sunt legate de evoluţia personalităţii în procesul de îmbătrânire: astfel atunci când se discută evoluţia persoanalităţii in procesul de îmbătrânire, se are in vedere mai ales evoluţia “personalitătii sociale/ comportamentului manifest”. În acest domeniu, cercetările indică mai degrabă o continuitate comportamentală de-a lungul procesului de imbătrînire. Autorii se pronunţă în legătură cu existenţa unei continuităţi în stilul de viaţă al vârstnicilor: în ceea ce priveşte “personalitatea socială/comportamentul manifest” al vârstnicului, nu par a se înregistra modificări majore înainte de 60 ani .           

 

PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)

 

PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.

 

 

 

Nu exista nici un comentariu inca.

30 produse asemanatoare:

Cos de cumparaturi

Fara produse

Livrare 0,00 lei

Total 0,00 lei

Plateste    

» Produse noi