Autentificare   |   Cumparaturi   |   Contact    
 

CLONAREA DIN PERSPECTIVA STIINTEI SI BIOETICII – LUCRARE DE LICENTA

CLONAREA DIN PERSPECTIVA STIINTEI SI BIOETICII – LUCRARE DE LICENTA


50,00 lei

CLONAREA DIN PERSPECTIVA STIINTEI SI BIOETICII – LUCRARE DE LICENTA

 

 

 

Numar de pagini: 67

Diacritice: Da

Format: Word

Prezentare Power Point: Nu

Pret: 50 lei

 

 

DESCRIERE:

 

 

EXTRAS DIN LUCRARE:

 

         Reprezentând poate cea mai şocantă dintre provocările ştiinţei contemporane, clonarea poate fi privită ca un proces de duplicare  (şi nu de reproducere), în urma căruia rezultă un material genetic identic, care nu este însă obţinut prin mijloace sexuale. În cadrul reproducerii sexuate, se produce combinarea a două ADN-uri, unul provenit de la tată şi celălalt de la mamă, pe când în cazul reproducerii asexuate - asemenea clonării - nu se perpetuează decât informaţia genetică  a unui singur părinte.

               În lumea plantelor, clonarea se poate produce în mod natural la plantele care se înmulţesc vegetativ, proces care duce la identitatea genetică a descendenţilor. Ea se aplică în agricultură şi silvicultură, precum şi în grădinărit.

               Dacă clonarea este întâlnită în mediul natural nu doar în regnul vegetal ci şi în cel animal (în cazul speciilor care se reproduc asexuat), oamenii de ştiinţă au făcut posibilă realizarea ei şi în medii artificiale (laboratoare), aplicând-o şi la vertebrate. Adevărata senzaţie a produs-o experimentul din 5 iulie 1996, când Ian Wilmut a clonat primul mamifer: oaia Dolly. În 1999, mitul a fost spulberat. Dolly se născuse bătrână! Au urmat însă vaca, şoarecele, porcul, găina. Prin clonare se pot obţine organisme cu calităţi "programate". De exemplu, la Institutul Roslin s-au desfăşurat experimente pentru a se ajunge la vaci care să producă lapte foarte apropiat, din punctul de vedere al compoziţiei, de cel uman. Savanţii au luat în calcul şi posibilitatea ca prin clonare să fie înlocuite animalele de casă care au murit sau să fie refăcute speciile ameninţate cu dispariţia.

               Şi de la clonarea animalelor, atenţia oamenilor de ştiinţă s-a îndreptat în mod firesc înspre clonarea umană. Nu se poate însă vorbi despre clonarea umană fără a aduce în discuţie aspectul etic al problemei. În vara lui 2000 a apărut teoria copilului din doi taţi: „Clonarea face femeia inutilă în perpetuarea speciei şi homosexualii pot să se reproducă singuri", afirma un reputat expert britanic în biotehnologie.

       Imaturitatea acestei ramuri a ştiinţei, faptul că tehnica clonării (mai ales la animalele superioare şi implicit la om) nu este pe deplin stăpânită şi impactul major pe care deja îl are în societate (cu influenţe directe asupra condiţiei fiinţei umane), sunt o parte din motivele pentru care reacţia generală este una de respingere.

      "Joaca de-a Dumnezeu" este specifică speciei umane, dar nu e recomandată, mai cu seamă când experimentăm pe noi înşine. Încă de la naşterea lui Dolly, cercetătorii au început să îşi pună întrebarea cât de departe se poate merge cu această tehnică. Majoritatea oamenilor de ştiinţă au avertizat asupra riscurilor pe care clonarea le presupune în cazul oamenilor. Tehnica nu este încă pusă la punct şi presupune riscuri şi malformaţii congenitale, diformităţi, deficienţe ale sistemului imunitar, îmbătrânire prematură. Mai mult, evoluţia psihică şi mentală  a unui copil clonat este o mare necunoscută, deoarece observarea evoluţiei animalelor clonate nu a dat nici un indiciu cu privire la acest aspect.

Teologi şi lideri religioşi din întreaga lume s-au pronunţat împotriva clonării, condamnând încercările oamenilor de a se substitui voinţei divine. Anul 2002 a stat sub semnul acestor dezbateri, în urma anunţului făcut de o companie americană (Advanced Cell Technology), privind obţinerea de celule - suşe embrionare umane în scop terapeutic (pentru reproducerea ţesuturilor unor organe umane, cu scopul de a fi transplantate).

Se face deosebirea, în acest  sens, între clonarea reproductivă şi cea terapeutică, aceasta din urmă fiind privită cu mai multă îngăduinţă, deoarece se consideră că ar putea reprezenta o şansă uriaşă pentru medicina contemporană. Clonarea în scop terapeutic vizează obţinerea şi utilizarea de celule stem (celule embrionice nediferenţiate, omnipotente), în vederea  utilizării în terapia de înlocuire a ţesuturilor.

Am ales CLONAREA ca subiect central al lucrării de licenţă din dorinţa de a cunoaşte şi de a înţelege în profunzime această tehnică, atât de  controversată şi mediatizată, dar considerată totodată o mare realizare a oamenilor de ştiinţă. Literatura de specialitate a constituit un punct de sprijin în prezentarea principalelor aspecte ale acestei teme şi, astfel, în elaborarea lucrării.

După cum sugerează şi titlul („Clonarea, din perspectiva ştiinţei şi a bioeticii”), lucrarea se compune din două capitole principale, care abordează subiectul din cele două puncte de vedere. Astfel, primul capitol, „Clonarea, din perspectiva ştiinţei”, cuprinde un scurt „istoric” al clonării, informaţii privitoare la clonarea de gene, precum şi date de ordin ştiinţific, legate de clonarea organismelor (plante, animale şi oameni).

Cel de-al doilea capitol, „Clonarea din perspectiva bioeticii”, face referire la problemele de ordin etic şi social ridicate de procedeul clonării. Accentul în acest caz cade, desigur, pe clonarea umană. În această direcţie am analizat problema sub diferite aspecte, în funcţie de implicaţiile juridice, religioase şi sociale pe care clonarea le-ar presupune.

Concluziile de la finalul lucrării surprind schematic principalele păreri personale la care am ajuns în urma documentării, referitoare la clonarea artificială şi efectele pe care o eventuală aplicare la scară largă a acestei tehnici le-ar putea avea asupra ştiinţei, dar şi asupra indivizilor şi a societăţii în general.

 

Nu în ultimul rând, doresc să mulţumesc coordonatorului ştiinţific al lucrării, Lector univ. dr. Ştefănescu Grigorie pentru sprijinul acordat. Fără îndrumarea sa, culegerea informaţiilor necesare în realizarea acestei lucrări ar fi fost mai dificilă şi mai puţin eficientă.

 

 

 

PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)

 

PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.

 

 

 

Nu exista nici un comentariu inca.

30 produse asemanatoare:

Cos de cumparaturi

Fara produse

Livrare 0,00 lei

Total 0,00 lei

Plateste    

» Produse noi