PSIHOPEDAGOGIA TINERILOR SI ADOLESCENTILOR
PSIHOPEDAGOGIA TINERILOR SI ADOLESCENTILOR
PSIHOPEDAGOGIA TINERILOR SI ADOLESCENTILOR
PSIHOPEDAGOGIA TINERILOR SI ADOLESCENTILOR
Numar de pagini: 123
Diacritice: Da
Format: Word
Prezentare Power Point: Nu
Pret: 50 lei
DESCRIERE:
CUPRINS:
I. Proiecte europene educative privind adolescenţii tinerii şi adulţii
Dimensiunea europeană a educaţiei
2. Documente şi strategii ale Uniunii Europene şi Consiliului European
3. Poziţia ANOSR - Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Romania
- referitoare la Comunicatul Miniştrilor Educaţiei de la Leuven - 2009
II. Adolescenţa
A. Prezentare generală - subetapizări
- Trăsături şi dezvoltări specifice
- Maturizarea, lupta cu ignoranţa, problemele inadaptării
B. Aspecte pedagogice privind problemele adolescenţei
1) Trăsături specifice şi contradicţii
2) Nevoi şi metanevoi ale adolescentului?
3) Sarcini ale şcolii
4) Optimizarea relaţiilor adolescenţi-părinţi – recomandări
III. Tinereţea
A. Prezentare generală, subetapizare
- Trăsături şi dezvoltări specifice
- Învăţarea şi integrarea socială
B. Educaţia pentru Tineri
IV. Vârstele adulte
A. Prezentare generală
- Dinamica maturităţii, caracteristici - subetapizări
B. Aspecte pedagogice
Specificul educaţiei adulţilor
ANEXA Cicluri de viaţă şi stadialităţi
Bibliografie
EXTRAS DIN LUCRARE:
Spre sfârşitul anilor '80, în urma încheierii Tratatului Uniunii Europene, în limbajul politicilor educaţionale au apărut concepte noi printre care Dimensiunea europeană care, la început, se referea la eforturile de cunoaştere reciprocă, la schimburile şi proiectele comune realizate de unităţile de învăţământ din ţările U.E. Mult timp educaţia şi formarea au fost competenţe la nivel naţional iar dimensiunea a apărut ca un atribut suplimentar al politicilor naţionale în domeniul educaţiei, echivalent cu mai multă deschidere şi cooperare.
După crearea Consiliului Europei (organizaţie paneuropeană distinctă de Uniunea Europeană) ce a cuprins toate ţările Europei geografice, dimensiunea europeană capătă şi sensul de finalitate comună a tuturor sistemelor educative din Europa; finalitate marcată de cele trei valori care asigură identitatea Consiliului Europei, respectiv: drepturile omului, pluralismul şi statul de drept. În această orientare dimensiunea europeană se referă la aceste valori şi la identitatea comună pe care unele ţări o redescopereau pe baza unei culturi şi a unui patrimoniu comun. În prezent, prin apropierea celor două planuri - Uniunea Europeană şi Consiliul Europei - (după lărgirea considerabilă a ambelor organizaţii) dimensiunea europeană devine modul de a fi al sistemelor educative.
După Consiliul de la Lisabona (2000), care a proclamat pentru prima oară educaţia ca politică europeană, dimensiunea se exprimă printr-o cooperare intensă. Astfel s-a propus crearea unui spaţiu european pentru învăţare permanentă care să ducă la armonizarea politicilor, structurilor şi instituţiilor educative. Au urmat evoluţii spectaculoase de armonizare a politicilor educaţionale, a nivelurilor implicate în dezvoltarea economiei de piaţă, respectiv învăţământul profesional (Iniţiativa Bruges) şi învăţământul superior (Procesul Bologna).
Politicile educaţionale româneşti se desfăşoară pe trei planuri: planul legislativ, al finalităţilor şi conţinuturilor curriculare (cunoştinţe şi competenţe, compatibile cu cerinţele dimensiunii europene şi valori). Dimensiunea se obiectivează în formarea cetăţenilor europeni, înzestraţi cu informaţii şi competenţe europene, educaţi în spiritul valorilor europene, care au cultură, conştiinţă şi identitate europeană. Există astfel tendinţe legislative de compatibilizare, programe educaţionale adaptate în care se regăsesc obiectivele dimensiunii europene, documente de învăţământ care prevăd transmiterea cunoştinţelor, formarea competenţelor, dezvoltarea atitudinilor în spiritul respectării valorilor europene. Deci, ca finalitatea a educaţiei, dimensiunea are drept scop formarea şi dezvoltarea personalităţii în conformitate cu valorile europene.
Ca proiect comun, ca trăsătură comună a sistemelor educative europene, dimensiunea are în vedere: democraţia, pluralismul şi abordarea interculturală a diversităţii, fiind o realitate ce se construieşte continuu în actul educativ. Ea se realizează prin obiective educaţionale, curriculum, strategii şi reprezintă o experienţă la care participă şi pe care o trăiesc toţi europenii. Important este nu ceea ce au ei diferit ci ceea ce au comun: valori, experienţe şi probleme.
Proiectul este în principal unul cultural, în care alternanţa şi diversitatea culturilor trebuie să asigure coeziunea şi echilibrul de care are nevoie o naţiune. Se consideră că Europa a fost întotdeuna un proiect global, supranaţional o sinteză a patru valori majore cu adevărat europene: libertatea germanică, ordinea romană, credinţa creştină şi gândirea greacă.
La nivelul curriculumului sunt importante: tansmiterea cunoştinţelor disciplinare şi interdisciplinare; formarea şi dezvoltarea competenţelor lingvistice (cunoaşterea limbilor moderne), creative, manageriale, asumarea responsabilităţilor (capacităţi de cooperare, comunicare, empatie, toleranţă), argumentarea, esenţializarea, abstractizarea, utilizarea tehnicilor informaţionale etc.
Strategiile educative necesare pentru a realiza finalităţile propuse sunt cele: participative, de responsabilizare, creative, bazate pe deschidere şi dialog.
PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)
PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.
Nu exista nici un comentariu inca.