Autentificare   |   Cumparaturi   |   Contact    
 

PRINCIPIILE DREPTULUI PROCESUAL PENAL

PRINCIPIILE DREPTULUI PROCESUAL PENAL


50,00 lei

PRINCIPIILE DREPTULUI PROCESUAL PENAL

 

 

Numar de pagini: 57

Prezentare Power Point: Nu

Pret: 50 lei

 

 

DESCRIERE:

 

 

CUPRINS

INTRODUCERE. 3

CAPITOLUL I

NOTIUNEA SI SISTEMUL PROCESULUI PENAL SI ALE

DREPTULUI PROCESUAL PENAL 6

?1.1. Notiunea, obiectul si sarcinile dreptului procesual penal. 6

I. Notiunea de drept procesual penal 6

II. Obiectul dreptului procesual penal 6

III. Sarcinile dreptului procesual penal 7

?1.2. Faptele si raporturile juridice procesual penale 7

I. Notiunea si clasificarea faptelor juridice procesual penale 7

II. Notiunea, elementele si trasaturile raporturilor juridice procesual penale 9

?1.3. Aplicarea legii procesual penale in spatiu si timp 11

I. Aplicarea legii procesual penale in spatiu 12

II. Aplicarea legii procesual penale in timp 14

CAPITOLUL II

NOTIUNEA SI SISTEMUL PRINCIPIILOR FUNDAMENTALE

ALE PROCESULUI PENAL 19

?2.1. Notiunea de principiu fundamental al procesului penal 19

?2.2. Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal 20

CAPITOLUL III

CONTINUTUL PRINCIPIILOR FUNDAMENTALE ALE PROCESULUI PENAL 24

?3.1. Legalitatea procesului penal 24

?3.2. Prezumtia de nevinovatie 26

?3.3. Principiul aflarii adevarului 28

?3.4. Principiul oficialitatii 29

?3.5. Rolul activ al organelor judiciare penale 31

?3.6. Garantarea libertatii persoanei 32

?3.7. Respectarea demnitatii umane 34

?3.8. Garantarea dreptului de aparare 36

?3.9. Egalitatea persoanelor in procesul penal 41

?3.10. Operativitatea in procesul penal 43

?3.11. Limba in care se desfasoara procesul penal 44

?3.12. Dreptul la un proces echitabil 46

?3.13. Interdependenta principiilor fundamentale ale procesului penal 47

CONCLUZII. 49

BIBLIOGRAFIE. 51

Abrevieri utilizate

C. pen. = Codul penal

C.p.p. = Codul de procedura penala

Conventia = Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale

dec. = decizia

Ed. = editura

I.C.C.J. = Inalta Curte de Casatie si Justitie

J.N. = Justitia Noua

jud. = judetul/judetului

nr. = numarul

pag. = pagina/paginile

pen. = penala

R.R.D. = Revista Romana de Drept

s. = sectia

s.u. = Sectiile Unite

T. = Tribunalul

T.S. = Tribunalul Suprem

 

EXTRAS DIN LUCRARE

INTRODUCERE

Actualitatea temei

In vederea apararii intereselor generale ale societatii, a ordinii de drept, a drepturilor si libertatilor cetatenilor impotriva faptelor care le-ar aduce atingere, legea penala prevede faptele care constituie infractiuni si sanctiunile penale care se pot aplica celor care le savarsesc. Aplicarea pedepselor si a altor masuri prevazute de legea penala constituie sarcina autoritatilor pe care societatea le-a imputernicit in acest scop, iar activitatea prin care se realizeaza tragerea la raspundere penala a infractorilor trebuie sa se desfasoare organizat, in conformitate cu anumite reguli, care sa satisfaca cerintele a doua interese majore: pe de o parte, interesul societatii, care impune o activitate de natura a realiza descoperirea rapida a infractiunilor si identificarea imediata a infractorilor, dovedirea completa si obiectiva a vinovatiei acestora, precum si aplicarea unor sanctiuni penale corespunzatoare, care sa constituie mijloace eficiente de combatere si prevenire a fenomenului infractional; pe de alta parte, interesul individual, care impune ca aceasta activitate sa fie strict reglementata de lege si sa se desfasoare numai in conformitate cu aceasta, fiind interzise abuzurile si nedreptatile, ceea ce implica acordarea de mijloace juridice eficiente cetatenilor pentru a se apara impotriva unei invinuiri neintemeiate sau mai grave decat cea reala, precum si instituirea de puternice garantii pentru deplina realizare a dreptului la aparare. Activitatea prin care se asigura aplicarea legii penale celor care au savarsit infractiuni poarta denumirea de proces penal, fiind obiectul de reglementare a unui ansamblu de norme juridice denumit Drept procesual penal

Pentru realizarea justitiei nu este suficienta doar activitatea de sine statatoare a organelor competente; in aceste actiuni sunt atrasi sau participa persoane cu drepturi si obligatii procesuale ce decurg din faptul savarsirii infractiunii, precum si alte persoane care, potrivit legii, sunt chemate sa contribuie la rezolvarea cauzei penale. Prin urmare, justitia penala constituie o parte componenta a unei activitati mai vaste si complexe care este procesul penal.

In desfasurarea procesului penal exista principii procesuale, care sunt norme de drept procesual penal si se adreseaza celor ce participa la procesul penal, orientand comportarea acestora.

Fiecare regula de baza a procesului penal prevede explicit un principiu fundamental, adica o anumita orientare precisa, impusa de conceptia si principiile de politica procesual penala, motiv pentru care acestea sunt considerate principii fundamentale.

Potrivit Codului de procedura penala al Romaniei, scopul procesului penal este ,,constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.

Procesul penal trebuie sa contribuie la apararea ordinii de drept, la apararea persoanei, a drepturilor si libertatilor acesteia, la prevenirea infractiunilor, precum si la educarea cetatenilor in spiritul respectarii legilor". O formulare asemanatoare o regasim in Codul de procedura penala al Republicii Moldova, si anume: ,,Procesul penal are ca scop protejarea persoanei, societatii si statului de infractiuni, precum si protejarea persoanei si societatii de faptele ilegale ale persoanelor cu functii de raspundere in activitatea lor legata de cercetarea infractiunilor presupuse sau savarsite, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala si condamnata.

Organele de urmarire penala si instantele judecatoresti in cursul procesului sint obligate sa activeze in asa mod incat nici o persoana sa nu fie neintemeiat banuita, invinuita sau condamnata si ca nici o persoana sa nu fie supusa in mod arbitrar sau fara necesitate masurilor procesuale de constrangere."

Codul de procedura penala cuprinde regulile de baza ale procesului penal, reguli in care sunt inscrise principiile fundamentale (acestea au o sfera de cuprindere mai mare, avand in vedere faptul ca din ele rezulta alte principii cum ar fi cele derivate, generale, comune).

Datorita evolutiei societatii, sistemul principiilor fundamentale cunoaste o permanenta schimbare si innoire.

Scopul si obiectivele tezei

Avand in vedere rolul de baza al principiilor fundamentale, acestea formeaza un sistem in cadrul caruia interactiunea si convergenta lor sunt date de obiectul comun - procesul penal, cat si de scopul acestuia. Chiar daca aceste principii au un caracter absolut, care nu ingaduie vreo exceptie sau incalcare, totusi, in anumite situatii, codul de procedura penala prevede anumite reglementari care determina o anumita relativitate (exemplu: aparitia unui act care inlatura incidenta regulilor de baza: amnistia, prescriptia, impacarea partilor etc.). Teza isi propune o analiza succinta a dreptului procesual penal si a procesului penal, precum si analiza separata a fiecarui principiu, aratand atat elementele componente ale acestora, cat si conexiunile care exista intre principii.

Suportul metodologic si teoretico-stiintific

In abordarea temei propuse am tinut cont de faptul ca in elaborarea sistemului principiilor fundamentale s-a tinut seama, in primul rand, de acele principii care au o arie de cuprindere mai mare in raport cu cele cu o arie de intindere mai restransa, cat si de faptul ca intre principiile fundamentale conexiunile sunt atat de stranse, incat de cele mai multe ori acestea isi determina reciproc continutul si intinderea.

Pentru realizarea lucrarii am consultat atat lucrari din literatura de specialitate romana cat si din Republica Moldova si din alte state europene, precum si repertorii si culegeri de practica judiciara.

Structura tezei

Lucrarea este structurata in 3 capitole, astfel:

Primul capitol cuprinde o analiza generala privind notiunea si sistemul procesului penal si ale dreptului procesual penal: procesul penal ca mijloc de realizare a justitiei penale; notiunea, obiectul si sarcinile dreptului procesual penal; faptele si raporturile juridice procesual penale; stiinta dreptului procesual penal; izvoarele juridice ale dreptului procesual penal roman; interpretarea normelor juridice procesual penale; aplicarea legii procesual penale in spatiu si timp.

Capitolul al doilea trateaza notiunea si sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal.

Capitolul al treilea face o analiza a continutului principiilor fundamentale ale procesului penal precum si a conexiunilor existente intre diferitele principii.

Lucrarea se incheie cu prezentarea concluziilor si a bibliografiei studiate in vederea realizarii tezei.

 

 

PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)

 

PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.

 

 

 

Nu exista nici un comentariu inca.

30 produse asemanatoare:

Cos de cumparaturi

Fara produse

Livrare 0,00 lei

Total 0,00 lei

Plateste    

» Produse noi