Autentificare   |   Cumparaturi   |   Contact    
 

RASPUNDEREA POLITICA A GUVERNULUI SI MEMBRILOR SAI IN DREPTUL ROMANESC SI COMPARAT

RASPUNDEREA POLITICA A GUVERNULUI SI MEMBRILOR SAI IN DREPTUL ROMANESC SI COMPARAT


25,00 lei

RASPUNDEREA POLITICA A GUVERNULUI SI MEMBRILOR SAI IN DREPTUL ROMANESC SI COMPARAT

 

 

Numar de pagini: 54

Prezentare Power Point: Nu

Pret: 50 lei

 

 

DESCRIERE:

 

 

CUPRINS

CAPITOLUL I. CONSIDERATII INTRODUCTIVE 4

Sectiunea 1.: A. Notiunea de raspundere politica; B. Originea institutiei 4

Sectiunea 2.: Natura raspunderii politice a Guvernului si membrilor sai 7

Sectiunea 3.: Corelatia raspundere politica-regim constitutional 9

Sectiunea 4.: Evolutia reglementarii constitutionale a raspunderii politice 13

CAPITOLUL II.: RASPUNDEREA POLITICA A GUVERNULUI IN SISTEMUL ROMANESC ACTUAL 19

Sectiunea 1.: Raportul control parlamentar - raspundere politica a Guvernului 19

Sectiunea 2.: Corelatia vot de incredere-motiune de cenzura. 20

Sectiunea 3.: Angajarea raspunderii Guvernului 25

Sectiunea 4.: Consecintele adoptarii unei motiuni de cenzura pe plan politico-constitutional 31

CAPITOLULL III.: RASPUNDEREA POLITICA A MINSITRILOR IN SISTEMUL ROMANESC ACTUAL. 34

Sectiunea 1. Raspunderea colectiva si raspunderea individuala a ministrilor 34

Sectiunea 2.: Remanierea Guvernamentala 36

Sectiunea 3.: Raspunderea politica a primului-ministru. 40

CAPITOLUL IV.: RASPUNDEREA POLITICA IN ALTE REGLEMENTARI CONSITUTIONALE 44

Sectiunea 1.: Sistemul Constitutional englez 44

Sectiunea 2.: Sistemul constitutional american 46

Sectiunea 3.: Sistemul constitutional francez 47

CAPITOLUL V. CONCLUZII 51

 

EXTRAS DIN LUCRARE

CAPITOLUL I. Consideratii introductive

 

Sectiunea 1.: A. Notiunea de raspundere politica; B. Originea institutiei

 

A. Notiunea de raspundere politica

 

De cele mai multe ori tratatele de drept public nu se opresc asupra sensului notiunii de raspundere politica, abordand-o ca pe un concept asupra caruia exista consensul teoreticienilor si referindu-se la ea intotdeauna in raport de o anumita institutie: Guvern, Presedinte, Parlament.

 

Fara a adanci un demers care tine mai ales de teoria generala a dreptului, este interesant a retine opinia unui autor in domeniu, potrivit careia identificam in cadrul formelor raspunderii juridice si raspunderea juridica cu caracter politic1..

 

Nu mai putin, in literatura de specialitate terminologia este diversa, nuantata, clarificarea ei fiind primul pas in intelegerea institutiei raspunderii politice a Guvernului.

 

Constitutia Romaniei utilizeaza notiunea de raspundere politica a Guvernului in art 108, avand ca titlu marginal "Raspunderea membrilor Guvernului", si respectiv in art. 113, referitor la "Angajarea raspunderii Guvernului".

 

Doctrina referitoare la institutiile politice foloseste adesea termenul de responsabilitate, cu explicatia ca utilizarea acestui termen este doar rezultatul modului in care s-a realizat traducerea din literatura franceza a notiunii corespunzatoare, sau facandu-se o subtila distinctie, se arata ca "Raspunderea presupune o raportare activa a Cetatii : "prin autoritatile sale, la agentul actiunii sociale" (in speta a Parlamentului fata de Guvern), pe cand responsabilitatea ne apare ca o raportare activa a "agentului

actiunii sociale" fata de Cetate, fata de regulile si autoritatile acesteia (in speta a Guvernului fata de Parlament)"2

 

Aceste doua situatii de raportare sunt ilustrate de cele doua articole din Constitutie mai sus evocate, primul vizand atitudinea activa a Parlamentului, mai pe larg detaliat apoi in art. 112 referitor la motiunea de cenzura, iar cel de-al doilea vizand actiunea Guvernului de angajare a raspunderii sale in fata Parlamentului, din proprie initiativa.

 

Constitutia introduce in art. 108 (3) sintagma "responsbailitate ministeriala",

referindu-se la legea ce trebuie sa reglementeze cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului. Desigur, alaturarea termenului de pedeapsa cazurilor de raspundere a membrilor Guvernului nu trebuie sa duca la concluzia ca o lege a responsbailitatii ministeriale trebuie sa aiba exclusiv in vedere raspunderea penala a membrilor Guvernului3 si deci responsabilitatea minsiteriala s-ar referi doar la raspunderea penala. Argumentul consta in aceea ca legiuitorul constituant utilizand notiunea larga de cazuri de raspundere, nu introduce distinctii.

 

Singura lege romaneasca, referitoare la responsabilitatea ministeriala,

si anume Legea din 2 mai 1879, reglementa pe langa raspunderea penala si raspunderea civila.

 

Un autor utilizeaza notiunea raspunderii politice facand distinctie intre responsabilitatea ministeriala si responsabilitatea guvernamentala, vizand, dupa caz, fie membrii Guvernului considerati individual, fie Guvernul in ansamblul sau. Distinctia consta in aceea ca prima notiune este mai larga decat cea de-a doua, aceasta din urma considerata fiind in sens strict. Astfel, in timp ce responsabilitatea guvernamentala se refera la raspunderea colectiva a Guvernului, responsabilitatea minsiteriala evoca atat raspunderea solidara, cat si pe cea individuala a fiecarui membru al organului colegial, independent de angajarea raspunderii celorlalti.

 

Este de altfel si motivul pentru care lucrarea de fata se intituleaza "Raspunderea politica a Guvernului si membrilor sai in dreptul romanesc si comparat", avand in vedere si existenta raspunderii individuale a fiecarui membru al Guvernului, asa cum se va arata.

 

Sfera responsabilitatii ministeriale excede continutului responsabilitatii guvernamentale, incluzand intr-o opinie4 si responsabilitatea altor persoane care, fara a fi membre in Guvern, detin demnitati asimilate cu functia de ministru, autorul aratand ca legea asupra responsabilitatii ministeriale trebuie sa reglementeze inclusiv raspunderea acestora.

 

 

PREDAREA SE FACE PE CD, PRIN MANDAT POSTAL RAMBURS (PLATA SE FACE LA POSTA), INSA SE POATE AJUNGE SI LA ALTA MODALITATE DE LIVRARE (PE MAIL)

 

PLATA SE FACE LA RIDICAREA COLETULUI.

 

 

 

Nu exista nici un comentariu inca.

30 produse asemanatoare:

Cos de cumparaturi

Fara produse

Livrare 0,00 lei

Total 0,00 lei

Plateste    

» Produse noi